Algemeen

Wat is lifestyle? Of beter gezegd leefstijl? Wanneer je dit woord gaat opzoeken krijg je per direct lange lijsten met literatuur over leefstijl, mogelijke opleidingen, diverse sites en leefstijlcoaches. Binnen de gezondheidszorg wordt gesproken over leefstijlgeneeskunde, waarbij een team dat bestaat uit leefstijlcoaches en gespecialiseerde artsen, de deelnemers begeleidt tot een gezonde(re) leefstijl. Een gezonde leefstijl is van belang om gezond te blijven en om de kans op aandoeningen te verkleinen. 

Wat ik met leefstijl bedoel, is een manier van leven. Jouw leven, waarin jij bepaalt over de invulling, waarin jij beslist of je wel of niet in beweging komt en waarin jij bepaalt welke voeding je tot je neemt. Iedereen leeft zijn leven op een wijze, al dan niet bewust, waar hij of zij zich goed bij voelt.

En wanneer spreek je van een gezonde of een ongezonde leefstijl? Veel mensen weten wel  ongeveer welke voeding gezond is en wat past binnen een gezonde levensstijl. Een bekend begrip vanuit de diëtetiek is de schijf van vijf. Hierin staat beschreven welke voedingsstoffen je dagelijks nodig hebt om gezond door het leven te gaan. Voor meer informatie verwijs ik je graag naar www.voedingscentrum.nl

Naast het voeden van je lichaam met gezonde voeding, zorg je ook goed voor je lichaam door in beweging te blijven. De meeste mensen bewegen te weinig en zitten te veel. Dit kan te maken hebben met het type werk dat je doet, maar buiten dat bewegen we snel te weinig. Het is een flinke klus om aan de dagelijkse normen te voldoen. Volwassenen moeten dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief bewegen (zoals wandelen en fietsen) en kinderen zelfs het dubbele! Daarnaast wordt geadviseerd om 2 keer in de week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Voor verdere informatie zie www.kenniscentrumsportenbewegen.nl

Maar het is niet alleen je lichaam wat je fit wilt houden. Je lichaam en brein zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het één kan niet zonder het ander. Er wordt niet voor niets gezegd dat een soepel lichaam zorgt voor een soepele geest en andersom.