80/20 principe

Met een relatieve kleine inspanning, de 20%, kun je al 80% van de beoogde resultaten halen. Zoals het sporten en het gezond eten. Wanneer je dit verder beredeneerd: Om de laatste 20% van de resultaten te halen moet je nog wel de laatste 80% aan inspanningen gaan doen. Het wordt ook wel de wet van de minste inspanning genoemd. Deze wetmatigheid werkt ook andersom. Gek genoeg lijkt het altijd wel te kloppen.

Wanneer je 80% van je tijd gezond en sportief bezig bent dan mag je de overige 20% gebruiken om minder gezonde dingen te doen. En wanneer je 20% van de week snoept moet je de overige 80% gezonde leefstijl aanhouden.

Blijf dan de hele dag op de bank hangen en eet een reep chocola en een zak chips of ga met je liefste eens een avond op stap en drink een paar wijntjes. Ik noem maar wat, maar je begrijpt vast wel wat ik bedoel. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Wanneer je alleen maar 100% inzet op gezond leven ga je er vroeg of laat aan toegeven en dan is de kans groter dat je hierin blijft.