Senang

Ik neem jullie mee in mijn leefstijl omdat ik hoop dat ik je kan inspireren. Want zo gaat dat vaak. Je leest iets of ziet iets wat je aanspreekt en dan denk je van “hey, dit ga ik eens proberen”. Misschien kan ik hier iets mee. Of je komt tot de conclusie dat het helemaal niks voor jou is. En dat is ook helemaal goed natuurlijk. Haal eruit wat voor jou dienend is.

Wanneer ik aan mijn eigen leefstijl denk, vind ik dat ik over het algemeen een gezonde manier van leven heb. Dit probeer ik te bereiken door bewust te eten. Veel verse voedende voeding te eten, weinig zout, suiker en verzadigde vetten en minder vlees te eten. Matig met koffie en alcohol en geen drugs. Dit betekent niet dat ik nooit vette hap eet of snoep hoor! Het heeft alles te maken met balans.

Daarnaast probeer ik elke dag opnieuw het leven door een positieve bril te bekijken. Ik denk graag in kansen in plaats van beperkingen. Een positieve “mindset” maakt veel geluks hormoontjes los in je lichaam, wat dan weer een positief effect heeft op je algehele welbevinden. Een win-win situatie dus! Natuurlijk bestaat het leven niet alleen uit plezierige momenten, want ook verdriet en tegenslag verdienen een plek. Het een kan niet bestaan zonder het ander en dat geeft ook balans.  Verdriet, pijn en tegenslag hebben ook recht op een plek, al is dat niet altijd even gemakkelijk. Ik merkte gaandeweg dat yoga de tools geeft om hier beter mee te dealen.

Naast aandacht voor voeding en mindset gaat ook veel aandacht uit naar het bewegen. Bewegen is letterlijk leven. Door in beweging te blijven stroomt de Prana ( levensenergie ) door je lichaam. De yoga filosofie gaat ervan uit dat ons lichaam ontelbaar veel energiebanen bevat waar de Prana doorheen stroomt. Deze energiebanen worden Nadi’s genoemd. Nadi’s zijn niet zichtbaar zoals dat bij bloedvaten wel het geval is. De energie die door de Nadi’s stroomt is onzichtbaar, dat is bij bloed niet het geval. In de literatuur wordt beschreven dat het menselijk lichaam wel 72000 Nadi’s bevat! Je kan de energie misschien niet zien, maar je kunt de energie wel voelen.Door yoga te beoefenen is het mogelijk om jezelf te trainen in het voelen van energie. Je zult een groter lichaamsbewustzijn gaan ontwikkelen, waarbij je steeds beter in staat bent om aan te voelen wat je lichaam nodig heeft om zich senang te voelen.

Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe zorg je ervoor dat je aan je dagelijkse beweging komt? En welke sport past dan bij je? De een vindt het heerlijk om regelmatig te gaan hardlopen, de ander gaat liever naar de sportschool om krachttraining te doen. Ben je een teamplayer of sport je het liefst alleen? Het is belangrijk dat je verschillende manieren van bewegen probeert en zo onderzoekt waar je het meeste plezier uit haalt!

Als je met plezier sport of beweegt, ben je al op de helft. Jouw intrinsieke motivatie, jouw drive om iets te doen is de kracht achter het vormen van een routine. Wanneer je een nieuwe activiteit weet te integreren in je dagelijkse leven krijg je langzaam maar zeker een routine te pakken. Wanneer je deze routine blijft uitvoeren kom je op den duur in jouw lifestyle! Het duurt een aantal weken voordat je een routine te pakken hebt.

'' het heeft alles te maken met balans