Vinyasa

Vinyasa is Sanskriet (dit is de klassieke taal van India)voor juiste plek, waarbij Vi ‘juist’ betekent en ‘nyasa’ plek. Het nodigt uit om het lichaam op het juiste moment naar de juiste plek te verplaatsen. De ademhaling wordt gekoppeld aan de beweging. Je beweegt je lichaam vanuit een (veelal) onbewuste reactie naar een bewuste actie.

Vinyasa is een yogavorm waarbij de asana’s (houdingen) in een flow vloeiend in elkaar doorlopen. Bij een flow beweeg je je lichaam van de ene houding soepel naar een andere houding waarbij je ademhaling leidend is. Zie het als een komen en gaan van een golf. De beweging komt langzaam op tot een piek om vervolgens weer af te zakken, om dan gelijk weer aan een nieuwe beweging te beginnen.

Wanneer je net met yoga begint zal de nadruk minder op de flow liggen en meer op de houdingen. Je bent met je gedachte nog veel met het uitvoeren van de houding bezig. Toch zal je merken dat je lichaam na verloop van tijd de houding zich eigen maakt en dat er ruimte zal ontstaan voor  een flow. En dan gebeuren er magische dingen…